Regidores i regidors exerceixen massivament el dret a la sobirania local per deixar enrere el règim del 78 i la constitució espanyola

La major part de les 385 regidores i regidors que la CUP té als Països Catalans han assistit aquest dimarts 6 de desembre als seus ajuntaments a treballar amb normalitat com qualsevol dia laborable, dins d’una crida a respectar la sobirania municipal i a obrir els ajuntaments en tant que la CUP no reconeix ni la constitució ni l’estat espanyol com a marc jurídic propi, en considerar-los hereus d’un règim fet amb un pacte de silencis i renúncies.

La trentena ajuntaments on governa la CUP han obert les seves portes aquest dimarts per atendre a la població com cada dia. En alguns casos les dependències municipals han estat completament obertes al públic, ja sigui per fer trobades amb regidors i, en alguns casos, també per realitzar tràmits administratius. En d'altres casos la convocatòria només ha estat secundada per l'equip de govern. A banda dels equips de govern cupaires, que han estat els que han optat per secundar de manera explícita la convocatòria, l'acció restava oberta de manera opcional i deixant total llibertat d'elecció a les treballadores i treballadors de diversos Ajuntaments.

D'altra banda, a bona part dels 118 ajuntaments on la CUP és a l'oposició, les regidores i regidors també han anat als seus despatxos municipals per continuar amb la seva tasca municipal i horaris d'atenció a la població. Aquestes accions s'han complementat en alguns casos amb actes de denúncia política del règim del 78 i de reivindicació de la república catalana, les llibertats i el procés constituent. Així per exemple s'han fet actes per reivindicar la ruptura amb l'estat i la constitució espanyola a Valls -amb una crema d'exemplars- i a Girona -amb una escombrada del text- i lectures públiques de manifestos a Vic, Prats de Lluçanès i Montesquiu, entre d'altres accions arreu dels Països Catalans.


Celrà obre el 6-D per cinquè any consecutiu

L'Ajuntament de Celrà ha estat un dels ajuntaments on s'ha pogut funcionar amb completa normalitat aquest 6 de desembre, una actuació que portava fent des de fa 5 anys amb el vist-i-plau dels representants de les treballadores i treballadors municipals, que tenen total llibertat per venir o no a treballar en un dia com avui.

La diputada de la CUP Mireia Boya ha explicat des de Celrà que «és normal treballar en un dia com avui perquè és una Constitució que es cau a trossos, que no ens representa i que la majoria de nosaltres no vam votar». Segons Boya la constitució espanyola «l'únic que fa és cooptar les llibertats del poble català». La diputada de la CUP ha remarcat que «qui està donant suport a regidores, regidors, alcaldesses i alcaldes que estan treballant avui han pres la humil decisió de no fer cap pas enrere i lluitar per aquestes llibertats que tant anhela el poble de Catalunya». En aquest sentit una jornada com avui representa la «plena llibertat i la plena determinació per seguir endavant amb aquest procés de ruptura amb l'estat espanyol».

En alguns ajuntaments aquest acte de la sobirania municipal dins del procés de ruptura amb l'estat espanyol ha comptat també amb diversos actes públics o cívics plens de simbolisme. Precisament Celrà ha aprofitat per reanomenar el nom de la plaça de la Constitució pel de plaça de la poetessa Maria Mercè Marçal amb l'objectiu de «començar a restituir el paper de la dona a tots els Països Catalans», en paraules de l'alcalde de Celrà, Dani Cornellà. «Avui inaugurem un espai de futur per deixar enrere el que tant sols un 10% del nostre municipi va poder votar», ha recordat l'alcalde. L'acte de reanomenament de la plaça de Celrà ha comptat també amb diferents representants polítics d'altres municipis propers com també de representants del Parlament de Catalunya.  

La CUP governa a 30 ajuntaments del Principat, dels quals a 18 ho fa amb majoria i a 12 en coalicions de govern. També és present a altres 118 ajuntaments dels Països Catalans a l'oposició.